Interviu cu arhitect Alexandru Calin

1. Cum a inceput povestea dumneavoastra? Cand v-ati dat seama ca vreti sa faceti o cariera in acest domeniu?

Cred ca mi-a placut dintotdeauna sa desenez. Aventura mea in aceasta profesie a inceput mai mult in joaca, de fapt, indemnat de un var al meu care era deja student la arhitectura. Il vedeam ce face, cum deseneaza, cum s-a pregatit pentru admitere si mi s-a parut interesant. Am vrut sa fac si eu cateva ore de pregatire la desen, mi-a placut si treptat am realizat ca este drumul cel bun pentru mine. Hotaratoare a fost experienta pe care am trait-o alaturi de arhitectul Serban Nitulescu in anii de pregatire pentru admiterea la facultate. Ii port un respect deosebit pentru felul in care mi-a deschis ochii si m-a facut sa inteleg acest fenomen.

2. Care sunt sursele dumneavoastra de inspiratie?

Ca arhitect trebuie sa fii atent in permanenta la tot ce se intampla in jurul tau, in diverse domenii. Informatia, de orice fel, este importanta in masura in care  iti poate sugera cai de urmat sau raspunsuri la solicitari concrete. Eu vad arhitectul ca pe o permanenta sursa de inmagazinat informatii, imagini, situatii, capabil apoi sa dea un raspuns prompt si nuantat prin proiectele sale. Am invatat din anii facultatii cat de important este studiul, citesc mult, rasfoiesc intotdeauna cu placere reviste de specialitate, ma uit la tv si incerc sa fiu in permanenta in contact cu diverse medii.

3. Dintre arhitectii cu renume din strainatate, care este preferatul dumneavoastra?

Sunt foarte apropiat de scoala spaniola si cea portugheza, in general. Privesc cu admiratie lucrarile  unor arhitecti ca Alvaro Siza, Rafael Moneo sau Alberto Campo Baeza. Imi place de asemenea foarte tare scoala chiliana si privesc cu interes arhitectura sud-americana contemporana.

4. Ce diferente sunt intre arhitectura din strainatate si cea din Romania?

Nu stiu sa identific exact niste diferente. Cred ca exista culturi, mentalitati si situatii  diferite. Exista raspunsuri si reactii particulare  ce tin foarte mult de cultura si gradul de dezvoltate al societatii unde iti desfasori activitatea.

5. Care este lucrarea dumneavoastra de suflet?

Sunt legat afectiv de toate proiectele in care am fost implicat fie ca acestea au ajuns sau nu sa fie materializate. Cred foarte mult in proiectele atelierului nostru si parcursul fiecarei lucrare inseamna un consum afectiv. Nu pot vorbi de o lucrare la care tin in mod deosebit. Sunt ca un parinte care isi iubeste copiii in mod egal. Pot spune insa ca desi am abordat proiecte de diferite dimensiuni, cu functiuni diverse, sunt foarte legat de locuintele individuale. Imi place sa fac case.

6. Ce fel de oameni va solicita ajutorul?

Clientii atelierului sunt diferiti. Persoane particulare, companii, grupuri de investiori sau chiar birouri mai mari de proiectare care au nevoie de sprijin la un moment dat. Sunt oameni diferiti ca varsta, cultura sau domenii de interes. Pot spune insa ca pentru mine este foarte importanta relatia pe care o construiesc cu persoana care intra pe usa atelierului. In multe situatii clientii ne-au devenit prieteni dragi si dupa terminarea colaborarii profesionale.

7. Ce conditii trebuie sa indeplineasca o arhitectura  pentru a fi in trend?

E foarte nuantata o discutie despre trend in arhitectura.As face o paralela cu lumea modei.Un costum bine croit, discret, distins rezista in timp si este in permanenta actual indiferent de trend.Cred ca si in situatia obiectului de arhitectura se poate discuta in aceiasi termeni.Cu siguranta, insa, obiectul respectiv trebuie sa apartina timpurilor si raspunda situatiilor pentru care a fost conceput.

10. Cat timp dureaza conceperea unui proiect?

In general, in ultimii ani, s-a lucrat sub o presiune fantastica din parte clientului. Rezultate imediate in timp foarte scurt. In functie de scara obiectului saptamani, maxim luni. Cred insa ca pentru arhitectura de calitate este nevoie de timp. Timp pentru client sa inteleaga ce are nevoie si timp pentru arhitect sa nuanteze si sa materializeze nevoile clientului. Ma gandesc la o casa a lui Alvaro Siza a carei proiectare s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, aproape zece, de discutii intre arhitect si client. E mult, nu stiu…

11. Care sunt sfaturile dumneavoastra pentru tanarul arhitect roman, pentru ca acesta sa devina un bun profesionist?

Sunt tanar si eu, la inceput de drum intr-un fel. Mie greu sa spun. Important e sa fii pasionat de ceea ce faci si sa fii constient ca reusita presupune multe sacrificii.

12. Ce parere aveti despre orasul in care v-ati nascut/crescut sau locuiti?

Orasul in care m-am nascut, Alexandria, il privesc cu nostalgie. Ca arhitect il anaizez critic si sunt cateva lucruri care imi plac acolo de fiecare data cand revin. Bucurestiul m-a adoptat. Il iubesc si detest in egala masura. Cred ca are un potential fantastic si ma provoaca ori de cate ori sunt pus in situatia de a-l analiza. Ma intriga dezinteresul si diletanta forurilor legiuitoare precum si felul in care locuitorii se raporteaza la orasul in care traiesc, insa ii simt lipsa ori de cate ori sunt plecat pentru  o perioada mai indelungata.

Preluare Casa Mea

Comentariu